Nya Makino D200Z: Överlägsen ytkvalitet och precision från en ultrakompakt, lätt automatiserad 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin

På Makino:s årliga ”Die & Mould Forum” i Kirchheim unter Teck, lanserade företaget en ny 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin, D200Z. Överlägsen ytkvalitet, noggrannhet, enastående kompakthet och enkel automatiserad produktion är de viktigaste funktionerna i nya D200Z, Makino:s senaste 5-axliga modell i framgångsrika D-serien.

Industrin: Plastinjektionsformar (en- och flerkomponents), multihålighetsformar, högprecisionsdelar, medicinska, optiska och studiekomponenter

Tillämpningar: 5-axlig bearbetning, högprecisionsbearbetning, metallfräs, spegelytor, bearbetning av elektroder

Överlägsen ytkvalitet och noggrannhet i 5 axlar

Makino-maskiner är kända för sin styvhet, stabilitet och precision. D200Z är inget undantag med sin tjockbädd, 3-punktsstöd och låga tyngdpunkt. Z-formad konfiguration i B-axeln möjliggör en minimal inverkan på vikten hos arbetsstycket oberoende av vinkelposition. Dessutom säkerställs hög vridstyvhet genom ett optimerat slag och minimerad kraftcykel. I kombination med sofistikerad värmereglering för att säkerställa en effektiv värmeavledning möjliggörs maskinens rigida struktur en hög nivå av barbetningsnoggrannhet.

Den intelligenta GI-Smoothing-funktionen, en standardfunktion i Makino:s senaste Professional 6-kontrollenhet, optimerar spåret när CAM-toleranserna är alltför grova för samtidig 5-axlig skärning och eliminerar därmed oönskade märken på de ytor som skall bearbetas, och uppnår på detta vis utmärkt ytkvalitet.

Ökad produktivitet

Ökad noggrannhet och ytkvalitet har uppnåtts utan att kompromissa på hastighet och produktivitet. D200Z levererar snabbmatnings- och skärhastigheter – X, Y, Z: 60000 mm/min och accelerationer av 1,5 g på X- och Y-axlarna och 2,0 g på Z-axeln. Vidare är ett nollpunktsfastspänningssystem integrerat i bordet för att minska ställtider, vilket möjliggör en totalt minskad ledtid.

Intelligent funktionalitet

Med Makino:s senaste Professional 6 (PRO 6)-kontroller är D200Z utrustad med flera smarta funktioner för att öka produktiviteten i maskinen. Kontrollern har utvecklats för att möta kundernas behov av förbättrade bearbetningsprocesser genom förbättrad säkerhet, enkelt handhavande, pålitlighet och produktivitet.

Collision Safe Guard – förebyggande realtidskollisionssystem

All ökad produktivitet kommer med ledande säkerhetsåtgärder, tack vare Collision Safe Guard, ett mycket avancerat förebyggande system för realtidskollision som är särskilt viktigt och effektivt i 5-axliga tillämpningar. Statistiskt sett är den vanligaste orsaken till spindelskada en kollision. De viktigaste bidragande faktorerna är handhavandefel i drift, inställning, redigering, verktyg och fastspänning – samtliga är fel som uppstår i själva maskinen. Kollisionsskyddet tar hänsyn till verkliga bearbetningsförhållanden för att undvika kollisioner.

Ultrakompakt layout

Maskinen ger X-, Y- och Z-axelkörningar i 350 x 300 x 250 mm och kan hålla arbetsstycken upp till 300 mm i diameter, 200 mm höjd och 75 kg vikt. Och allt detta i ett ultrakompakt format på 1500 x 2200 mm.

Konstruerad för obemannad drift

D200Z är redo för både palett och komponenthantering med robotdörr som underlättar vägen till automation. Intelligenta automationslösningar från Makino, inklusive komplexa system med 6-axliga robotar samt de standardautomationssystem som finns på marknaden kan enkelt integreras med maskinen.

Bäst när det gäller skalbarhet

D200Z har byggts för att hålla produktiviteten och lönsamheten i åtanke. Maskinen erbjuder den bästa lösningen när det gäller skalbarhet för att tillgodose de olika kraven på produktion, vilket gör att maskinen kan växa med verksamheten. Utöver standard ATC 20, ATC 40 och matrismagasin för 100 eller 300 verktyg är också eftermontering möjlig. Både standard ATC 20 och dubbelkapacitets ATC 40 kan nås från framsidan och bekvämt passas in i samma skyddsplåt, vilket håller maskinen ultrakompakt.

Den nyaste medlemmen i D-seriefamiljen lanserades i Europa på Makino:s ”Die & Mould Forum” i januari 2017 och är verkligen ett attraktivt alternativ, i synnerhet när höga krav finns beträffande ytkvalitet, noggrannhet, produktivitet och utrymmeskrav.